Hogyan kell begyújtani avagy a kandalló tüzelés

Hogyan kell begyújtani avagy a kandalló tüzelés

A kandalló tüzeléskor a fa tüzelőanyagokat elhelyezve és jól begyújtva biztosíthatjuk, hogy a tűz szépen égjen és a lehető legtöbb hőenergiát adja le. Íme egy részletes útmutató a használatról és a begyújtásról:

  1. Válasszuk ki a megfelelő fát: A kemény, sűrű fafajták (például a tölgy, a cser és a dió, alma, cseresznye) a legjobbak a kandallóban történő használatra, mert hosszabb ideig égnek és nagyobb hőmennyiséget termelnek, mint a lágyabb fajták. Kérjük el az eladó véleményét a fatípusokról, és ne vásároljunk túl nagy darabokat, amelyek nem férnek el a kandallóban.
  2. Vágjuk fel a fát: A fahasználat előtt vágjuk fel a fát a megfelelő méretre, általában 30-40 cm-es hosszúságúra. A tüzelőanyagok átmérője ne haladja meg a 10 cm-t a kandalló méretéhez is igazodva.
  3. Szárítsuk ki a fát: A nedves fa gyorsabban és rosszul ég, több füstöt is okoz. Az optimális fa nedvességtartalma 15-20% között van. Több hetes szárítás után a fa elhagyja nagyobb rész nedvességtartalmát, amit árnyékos, szélvédett helyen végezzünk.
  4. Helyezzük el a fát a kandallóban úgy, hogy legyen elegendő levegő a lángok égéséhez. A tűzteret ne tömjük tele fával, helyezzünk el a tűztérben kb. 4-6 darab fát egyenesen, egymás mellé.
  5. Készítsünk tűzifát: A tűzifát előkészítve könnyebb elindítani a tüzet. Helyezzük el a fát úgy, hogy a legnagyobb darabok legyenek alul, és a legkisebbek legfelül.
  6. Helyezzük el kisebb tűzrakót az aljára, amelyet apróbb darabokból készítsünk. A tűzrakónak a kandalló közepén kell lennie, és elegendő helyet kell biztosítania a levegő áramlásához.
  7. Begyújtás: Gyújtsuk meg a fát a tűz alján, és várjuk meg, amíg a lángok elkezdenek égni.
  8. Tegyük fel a tűzre a nagyobb fa darabokat: Amint a lángok elkezdenek égni, helyezzük el óvatosan a nagyobb fadarabokat a tűzre. Ügyeljünk arra, hogy a fadarabok ne zárják el a levegő áramlását, mivel ez gátolhatja a tűz kialakulását. Helyezzük el őket úgy, hogy azok körülbelül 45 fokos szögben egymásra támaszkodjanak, hogy a felsőbb darabok segítsenek az alsóbbaknak a meggyulladásban.
  9. Adjunk hozzá további tüzelőanyagot: Ha a tűz már jól ég, akkor adjunk hozzá további tüzelőanyagot a tűz éltetéséhez. Ügyeljünk arra, hogy a tűz ne legyen túl nagy vagy túl kicsi, mert mindkét esetben csökkentheti a hatékonyságot.
  10. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet: A tűz sosem maradhat felügyelet nélkül, mert a rosszul kezelt tűz könnyen károsítja a kandallót, és még nagyobb károkat okozhat az otthonunkban. Győződjünk meg róla, hogy a tűz mindig körülbelül ugyanolyan méretű maradjon, és ne hagyjuk, hogy túl nagyra nőjön.

Kandalló tüzelés összefoglalása

Összefoglalva, ahhoz, hogy jól működjön a kandallónk, a fahasználatot megfelelő módon kell elhelyeznünk, és a tüzet jól kell begyújtani. A kandallónk mindig rendben legyen, és ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet. Ha betartjuk ezeket az egyszerű lényeges szabályokat, egyszerű lesz a kandallóban fűteni és kevesebb korom és füst keletkezik a mindennapi használat során.

kandalló tüzelés

További tanácsok:

Biztonságos kandalló üzemeltetés

 

 

Share this post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük